tanácsok pénisz problémák esetén

Lehet-e csak részleges fitymaeltávolítást végezni?

Nézzük csak mik azok a tényezők amik miatt sok fitymaszűkületel küszködő részleges bőreltávolítást vagy bőreltávolítás nélküli megoldást szeretne.

Sokan tartanak attól, hogy ha a makk szabaddá válik akkor túl érzékeny lesz.
A gyakorlatban ez általában két hét után jelentősen javulni szokott és igen érzékeny makk esetén is / amit maga a fitymaszűkület okozott, mert a makk nem szokta meg hogy érik ingerek /  a javulás előbb-utóbb bekövetkezik. Ha a fitmát nem kurtítják meg akkor pedig éppen, hogy sokaknál túlérzékeny marad  a makk. /lásd később szex és körülmetélés részben/


Másik aggály az szokott lenni, hogy félnek milyen lesz esztétikailag a pénisz ha a bőr nem fedi a makkot. Ez érthető kérdés mert más lesz, de miért lenne csúnyább? 

Ha elbeszélgetünk a páciensekkal akik a pénisz körülmetélés után várható kinézete miatt aggódnak, kiderül, hogy két dologtól tartanak. Az első, hogy közös zuhanyzáskor mit szólnak a szabadon lévő makkhoz a többiek. Én úgy gondolom, hogy a valóságban elég ritka manapság, hogy férfiak együttt zuhanyoznak és szóváteszik egymásnak a péniszük kinézetét. Hacsak nem épp azért zuhanyoznak együtt!
Tréfát félretéve nagyon sok országban / arab országok, távol kelet, Ausztrália, USA stb./ a férfiak  zöme higiénés-tradicionális okokból gyermekkorban körül van metélve és ott ez a megszokott. Illetve pl. zuhanyzáskor éppen hogy hátrahuzott fitymával kell lenni, hogy a makk is tisztuljon. Ha a makkjukon bőrrel zuhanyoznak akkor a nyálkás, faggyús váladék nem mosódik le.

A másik aggály az szokott lenni, hogy mit szól majd ehhez a barátnőjük. Nem értem igazán miért gondolják, hogy a gyengébb nem számára szebb látvány ha a makkot fedi a bőr. Az elmúlt 30 évben nem találkoztam és nem is hallottam egyetlen olyan esetről sem ahol a női partert zavarta a volna a fityma hiánya. Olyannal viszont annál gyakrabban, mikor a nő kérte a férfit, hogy végeztesse el a műtétet és el is kisérte rá. Ugyanis ma már egyre több nő tisztában van azzal, hogy a partner kürölmetélése után náluk is csökken a nem úton terjedő fertőzések veszélye és sokan vannak olyanok is akik megtapasztalva a körülmetélés utáni higiénés helyzetet- utóbbit részesítik előnyben.

Gyakori, hogy ezek miatt a legtöbbször alaptalan félelmeik miatt a fitymaszűkület megoldásánál egyes páciensek olyan megoldást keresnek, hogy a fityma megmaradjon. E kéréseknek engedve próbálkoznak a fityma bemetszésével, ami azonban csak gyermekkorban végezhető többé-kevésbé eredményesen, amikor a bőr még vékony. Felnőtt korban ha a fitymát felül bemetszik a gyógyulás során gyakran újból beszűkül és esztétikailag is csúnya lesz. A probléma ami miatt a műtétre szükség volt / feszülés, gyulladás stb./ nem oldódik meg, sőt romlik néha. Gyakori, hogy rövid időn belül ismét műteni kell és végül körülmetéléssel lehet megoldani a szűkületet. Minden évben van olyan beteg akinek- számomra érthetetlen okból- fitymaszűkületét úgy próbálják megoldani , hogy egy metszést csinálnak a fitymán. Sokan végül nálam jelentkeznek, mert nagyon elégedetlenek az ereménnyel. /lásd alsó kép/

Ezek miatt a legtöbb urológus a fityma bemetszését /dorsal incisiót / csak olyan betegeknél végzi akiknél sürgős műtétre van szükség a szűk fityma hátraszorulása, vagy súlyos gyulladás gyors megoldására egy későbbi végleges műtét/ körülmetélés/ előtt.
Akik eredetileg ezt kérik, azokat fel kell világosítani a várható problémákról és sokan végül a jobb eredményt adó körülmetélés mellett döntenek.

SSL12613
Fityma bemetszést végeztek valahol, a páciens heges gyógyulás- visszaszűkülés miatt jelentkezett

Mindezek miatt a fitymaszűkület megoldásnak legbiztosabb, legjobb eredményt adó és legesztétikusabb módja a fityma egy részének eltávolítása, körülmetélés. Ennek elnevezése arra utal, hogy a bőrt körkörösen körbevágják a műtét során, hogy a szűk részt eltávolítsák.


A fityma eltávolítás mértékében egyéni igényeket figyelembe lehet venni- de csak olyan mértékig ami nem veszélyezteti a gyógyulást, későbbi eredményt.

A leírtakat elolvasva az merült fel bennem, hogy biztos lesznek akik azt hiszik valami miatt a körülmetélést pártolom és erre próbálok mindenkit rábeszélni. Ebből annyi igaz, hogy akinél szűkület van a fitymán és panaszokat okoz annál valóban javaslom a körülmetélést. Viszont senkit nem szoktam rábeszélni akinél nincsen valamilyen fitymaprobléma, vagy az másként is hatásosan gyógyítható. Higgyék el van elég munkám nem akarok "felesleges" műtéteket! És nem azért javaslom a panaszkodóknak a körülmetélést mert én azt annyira szeretem, hanem mert az elmúlt harminc évben azt tapasztalatam, hogy a páciensek ettől gyógyulnak meg.


Körülmetélés során, ha csak maga a szűk rész kerül eltávolításra, akkor is a megrövidül a fityma és nem fogja fedni a makkot, ezzel számolni kell a műtétet követően. A bőr kisebb rész eltávolítása után is legtöbbször hátrahúzódásra hajlamossá válik. Nyugalomban azonban, mikor a pénisz összehúzódik, a fityma a makkra részlegesen, a peremére vagy kissé lejjebb ráérhet. Tulajdonképen ezt jelenti a részleges körülmetélés a gyakorlatban és nem azt, hogy a műtét után fityma a makkot fedi mintha mi sem történt volna. Esztétikalilag az a jó körülmetélés, ha utána pénisz természetesen néz ki, nem láthatóak rajta hegek. A természetes megjelenés a cél, erre törekszünk. Aki azt kéri, hogy a műtét után a makkra jelentősen rálógjon a fityma, annak tudnia kell, hogy minden második ilyen műtét után a heg jó esetben hónapokig, máskor végleg szűkebb lesz, mert a makk kúpszerűen szükebb részéhez idomul gyógyuláskor. A gyógyulás során a hegek keménysége amúgy is sokaknál fokozott és hónapokig tart míg puhulnak.

SSL13148
 a ftyma nyugalomban ráérhet  a makk peremére

Ha úgy vágjuk körbe a bőrt, hogy összehúzódott pénisz mellett ráér a makkra akkor is a gyógyulás első két hetében lehetőleg a makk mögé húzva és úgy bekötve kell tartani, hogy ne szűküljön be és ne gyulladjon be. Ha ugyanis a műtét utáni első hetekben a műtéti seb befordul és ráér a makkra, akkor hajlamos a begyulladásra, beszűkülésre.

Akinél gyulladás, hegesedés, körkörös letapadások vannak, azoknál eleve csak a fityma olyan fokú eltávolítása hoz tartós javulást, ami a makkot szabadon hagyja. Ezeknél részleges eltávolítás nem javít a helyzeten, mert a gyulladás nem múlik el.

SSL13116
Teljes fitymaeltávoltás után