tanácsok pénisz problémák esetén

Mi történik a műtét után ?

A gyógyítás nem ér véget a műtéttel, fontos része az utókezelés is.

Az utókezelést mindig a műtétet végző orvos határozza meg, ő érte a felelős szakmailag. Ezért a teendőket mindig meg kell beszélni műtét után az orvossal. Mindezek miatt, ha valakit máshol műtöttek, kérem a kezelőorvosával beszélje meg a teendőket, én más betegeinek az utókezelését nem végezhetem. A teendők egyénileg az alábbitól eltérhetnek, attól függően, hogy mennyi fityma lett eltávolítva, volt -e gyulladás, milyen varróanyagot alkalmaznak stb.

Az alábbi leirás leginkább a gyulladásmentes környezetben végzett teljes körülmetélésre vonatkozik, ha felszívódó fonalat alkalmaztak.


A pácienseket egyénileg mérlegelendő megfigyelést követően, ha nincsen panaszuk, vérzésük /szerencsére ez a jellemző/ haza lehet engedni. Előnyös, ha jön kisérő mert az autóvezetés kellemetlen lehet és a műtéttel járó izgalmak is ki szokták meríteni a pácienst kisssé, ami a hosszas autóvezetést zavarhatja. Otthon aznap mindenképpen pihenést javaslunk. Másnap sokan már dolgoznak, ha nem fizikai munkát végeznek, utóbbi esetben pár nap-egy hét otthoni pihenés javasolt.

Fájdalmak műtét után - Nem szokott lenni jelentős fájdalom, inkább csak pár napig hajnalban, merevedéskor. Szokásos, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedhetőek. Ritkán szükségesek. Szűkebb alsónemű javasolt éjszaka is, hogy az a merevedést, a hímvessző lógását és mozgását akadályozza.

Tisztálkodás – A has aljára, combra rászáradt fertőtlenitő / Betadin/ szappanos vízzel óvatosan lemosható, de magát a kötést 5-7 napig ne érje víz. Zuhanyzáskor - óvszer, kis műanyag zacskó óvatos felhelyezése segíthet ebben. Ha mégis éri egy kis víz, vagy vizelet a kötést az nem nagy baj. A sebet szappannal mosni, dörzsölni nem szabad legalább 2-3 hétig.

Kötéscsere- Kötéscsere tiszta környezetben nagyon alapos kézmosás után javasolt.
A saját betegeimnek azt szoktam javasolni, hogy a műtétkor felhelyezett kötést 2 nap múlva reggel óvatosan kell eltávolítani. Ha átvérzik, vagy meglazul, vagy ha előrecsuszik és a vizelést akadályozza, akkor előbb is cserélhető, de a legjobb ha a műtét után 2 napig nem bolygatják. Ha a himvessző megduzzad és a kötés nagyon szorít akkor a műtétet követő napon is meglazítható, vagy kicserélhető.
A géz a sebre kicsit rá szokott ragadni – a belső géz Betadinos áztatása segíthet ebben- kis vérzés így is jelentkezhet. Nem kell megijedni a kötéscserénél a kisebb véraláfutásoktól, duzzanatoktól, a makk túlzott érzékenységétől, ezek egy-két hét alatt maguktól elmúlnak majd.
A kötéscserék során Betadin oldatos lemosást + laza gézkötést alkalmazunk /gyógyszertárban  kaphatóak /, szorosabb alsóneművel.
Ha a fék alul át lett vágva annak helyét előnyös Neogranormon kenőccsel kenni.
Ha valaki allergiás a jódra, betadinra akkor Neomagnol oldat jön szóba , bővebbet a patikusok mondanak róla.
Kötésnek legjobb 3-4 cm széles szegett / !/ gézpólya kb. 30 cm-es darabja. Rá Peha Soft rugalmas pólyából kb 30 cm-es darab lazán tekerve. Mivel nem mindenhol kaphatóak ezért én a pácienseimnek ki szoktam adni a kötéscseréhez szükséges mennyiséget otthonra.
A kötés naponta cserélendő. Kötés általában kb 7-10 napig szükséges, kivéve ha kis sebszétválás van –akkor a gyógyulásig.
A sebgyógyulásnak a száraz környezet tesz jót. A sebet kenegetni, áztatni az első héten nem kell, kivéve ha gyulladás, váladékozás van-de ezt az orvossal kell ilyen esetekben megbeszélni.

Nagyon fontos, hogy gyógyulás során -ha csak mód van rá -a fityma az első egy-két hétben lehetőleg legyen hátrahúzva, a seb a makk mögött legyen, mert csak igy érintkezik a gézzel a varat, ha befordul a makkra a seb, akkor sokkal gyakoribb a gyulladás, beszűkülés.  

Egyes betegeknél a nagy has, a rövid pénisz miatt nem lehet feltenni kötést műtét után, ezeknél a fityma óvatos hátrahúzása mellett napi 2x betadines lemosás, a seb peremére Neogranormonos kenőcs javasolt, a szűk alsóba a pénisz elé tegyenek gézlapot egy hétig. 

Vérzés -Kisebb vérzés gyakran előfordulhat, ha a kötésen 20 Ft-nyi átvérzés van azért még általában nem kell kicserélni. Ha nagyon átvérzik a kötés, le kell venni és kézzel egy gézdarabot  a vérzés helyére kb 5-10 percig rá kell nyomni, ettől a vérzés legtöbbször eláll.
Ezután új, kicsit szorosabb kötést kell feltenni. Erős vérzés, vagy más sürgős gond esetén mielőbb a műtétet végző orvosnál, ha nem elérhető akkor a legközelebbi urológián, sebészeten, ügyeleten vagy orvosnál kell jelentkezni! A jelentős vérzés az egyetlen olyan lehetséges gond körülmetélés után, ami miatt sürgős kezelésre szükség lehet. Szerencsére száz esetből egynél is ritkábban fordul elő.De előfordulhat.

Gyulladás, váladékozás – Legjobb, ha a seb szárazon gyógyul.Ha a műtét gyulladt makkon történik, vagy a seb befertőződik akkor kellemetlen szag ,váladékozás lép fel. Ekkor a műtő orvoshoz kell fordulni és más gondozás,kezelés lehet szükséges. Általában a rendszeres betadinos lemosástól megszünik.

Szorít a kötés –A műtét másnapján néha megduzzad a makk, ilyenkor a felső rugalmas kötést le kell tekerni és lazábban visszatekerni.

Hátraszorul a fityma- Ha nem fityma részleges eltávolítása után maradt bővebben fitymarész akkor a makk megduzzadhat és a maradék fityma a makk mögé szorulhat. Ettől a makk még jobban megduzzad, fájdalmas. 24 órán belül urológushoz kell fordulni és a fitymát vissza kell huzni a makk elé, ami eléggé kellemetlen beavatkozás. Ezért/ is /- csak kivételes esetben végzünk részleges körülmetélést.

Kiszárad a makk - Ha ez kellemetlen, akkor Neogranormon, vagy más semleges kenőccsel kenhető. Ha a hugycsőnyílás is kiszárad gyakori, hogy vékonyabb, nehezebb a vizelés. Ilyenkor higított Betadinos áztatás+a kenőcs a hugycsőnyílásba is jusson. 2-3 hét alatt a makk lehámlik, és általában elmúlik ez a gond.

Sebszétnyílás - Főleg alul gyakori, hogy 1-2 varrat kiesik és a seb kicsit szétnyílik. Ilyenkor a sebet kicsit szét kell húzni és Neogranormon kenőcsöt kell bele kenni. 1 hét alatt begyógyul. Nagyobb sebszétválás nagyon ritka, ilyenkor el kell menni a műtő orvoshoz és előfordulhat, hogy 2-3 kisebb varratot be kell tenni.

Sportolás panaszmentes gyógyulás esetén általában egy hét múlva, uszoda, kádfürdés 2 hét múlva, nemi élet általában 4 hét múlva lehetséges, ha a seb teljesen meggyógyult. Átmenetileg, pár hétig óvszer alkalmazást mindenképpen javaslunk.

Orvosi ellenőrzés - általában egy-két héttel és egy hónappal a műtét után javasolt az ellenőrzés, utóbbi kihagyható ha a seb teljesen meggyógyult és semmi kérdés nincsen.
Ha viszont gyulladás, sebszétválás, problémás gyógyulás van akkor egyénileg mérlegelve gyakoribb ellenőzés szükséges.

Recept nélkül kaphatóak : Betadin oldat 120 ml , Neogranormon kenőcs-ezek általában vannak
3 - 4 cm-széles szegett / ! / gézpólya , Peha Haft rugalmas pólya  4 cmX 4 m-es - ezek általában nincsenek raktáron a patikákban -rendeljék meg és egy-két nap mulva megjönnek.
Ne fogadják el a kifogást, hogy ilyen nincs, nem kapható, más van helyette stb. Van ! Csak meg kell rendelni. Legjobb ezeket műtét előtt már beszerezni!

 

 

fig9

Így néz ki a kötés a műtét után, védi a sebet, védi a makkot, a vizelést nem zavarja