kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

Gyermekkori fitymagondok

Gyerekkori fitymaszűkület

Gyermekkori fitymagondok

Mit kell tenni a kisfiú fitymájával?

Milyen a fityma a kisfiúknál ?

A fiúknál a születést követően a fityma bőre összetapad a makkal és normális esetben sem húzható hátra, ezért újszülötteknél, csecsemőknél ezt nem is szabad erőltetni.
Ha erőszakosan hátrahúzzuk, akkor berepedezik, a kis sérülések hegesednek, a fityma még jobban összeszűkül ettől.
A későbbiekben ez az összetapadás fokozatosan oldódik és megfigyelések szerint hat hónapos korban a fiúk 15%-nál, egyéves korban a felénél hátrahúzhatóvá válik a fityma. A kisebb-nagyobb letapadások egyéves kor után a rendszeres tisztálkodás során végzett óvatos hátrahúzás során tovább oldódnak. Ha ez ezt követően mégsem következik be akkor szakorvos/ gyermekgyógyász, gyermekurológus , gyermeksebész / tudja óvatosan leválasztani a fitymát a makkról. Hároméves korban csak a fiúgyermekek körülbelül 10%-nál van valódi szűkület, ilyenkor már nem a makk és a fityma összetapadásról van szó, hanem a nyílás maga olyan szűk, hogy a makk nem jön át rajta.

gyerekkori fitymaszűkület

Erősen szűk fitymanyílás- nem fog kitágulni!

Mikor kell orvoshoz fordulni ?

Csecsemőknél csak akkor kell orvoshoz fordulni fitymaprobléma miatt, ha azt figyeljük meg, hogy a vizelet nehezen,vagy cseppekben ürül. A vizelet ürülésének biztosítására ekkor a műtéti megoldás indokolt szokott lenni.
Szűk fityma nyílás esetén a makkon termelődő faggyú nem tud kiürülni, a bejutó baktériumok miatt néha befertőződik és gyulladás alakulhat ki. Ekkor a hímvessző vége pirossá válik a makk végén váladékozás észlelhető. Ez is orvosi kezelést tehet szükségessé ha kamillás vagy betadines öblögetésre nem javul pár napon belül. Ha a visszatérő gyulladást nem kezelik időben akkor a gyulladt fityma néha annyira ráheged a makk szélére, hogy később már egyes esetekben műtéttel sem lehet leválasztani. Ismétlődó gyulladás, kifejezett szűkület miatt műtét lehet szükséges.

Mit kell tenni egyéves kor után ?

Egyéves kor után lehet elkezdeni fürdetéskor a fitymát óvatosan hátrahúzni, finoman lemosni. Rá kell szoktatni a fiút, hogy ettől ne féljen és ezt a tisztálkodás részeként kell, hogy megszokja. A gyerek kezdeti ellenkezése miatt, vagy nemtörődömségből sokan ezzel felhagynak és a fiú ezt nem szokja meg, ami gyulladásokhoz vezethet, illetve makkja később túlérzékeny maradhat ami a nemi életben komoly problémákat okozhat később.

Mikor indokolt  a műtét, a fityma kurtítása?

Ha három éves kor után a fityma nem húzható hátra mert szűk a nyílása, akkor műtéti megoldás indokolt, ugyanis nem várható már, hogy a nyílás később tágulni fog. Ezt csak azok hiszik, vagy mondják, akik a probléma megoldásának elodázását akarják. Az sem helyes, ha szűkület miatt a nehezen hátrahúzható fityma esetén erőltetjük a hátrahúzást és megelégszünk a moshatóság biztosításával a fiúgyermeknél, mondván, hogy „majd kinövi”. A valóságban ez a fiú megszokja, hogy a fityma hátrahúzása fájdalmas, mindig félni fog tőle. Nemi élet során is túlérzékeny maradhat a makkja, a duzzadt makkot pláne szorítani fogja nemi életnél a szűk rész, sok gondot okozva később a nemi életet kezdő, amúgy is önbizalomhiánnyal küszködő kamasznak. A szülők ismerethiánya, nemtörődömsége miatt időben meg nem oldott fitymaszűkületek miatt gyakran jelentkeznek kamaszok a nemi élet kezdetekor észlelve a problémát.
Mindez sem a gyereknek, sem a szülőknek nem kellemes. Azért végeznek sok országban  rutinszerűen újszülötteknél  fitymakurtítást, hogy ezeket a gondokat elkerüljék, valamint higiénés okokból és, hogy csökkentsék egyes nemi fertőzések előfordulását. És nem elsősorban vallási meggondolásokból ahogy azt sokan gondolják. A csecsemőknél a bőr még vékony és ez nagyon könnyen elvégezhető. Mások ezt csonkításnak tartják és ellenzik.
Ebben a kérdésben nem kívánok állást foglalni és ennek a honlapnak nem célja sem a csecsemőkori körülmetélés gyakorlatának a terjesztése, sem pedig ellenzése. Nekem, mint orvosnak elsősorban az a feladatom, hogy igyekezzek segíteni azokon, akik panaszok miatt fordulnak hozzám.

Kihez lehet fordulni gyermekkori fitymaproblémákkal ?

Tanácsért és enyhébb esetben a védőnőhöz, gyermekorvoshoz, ha egyértelmű szűkület van és műtétre van szükség, akkor gyermekurológus, gyermeksebész tudja ezt elvégezni gyermekek ellátására alkalmas kórházban.

Rendelőnkben szívesen fogadunk gyermekeket véleményezésre / mi a teendő, kell-e a műtét stb./

Nagyobb gyermekek fitymaletapadását tudjuk kezelni.

Ha műtéti teendő van akkor abban tudok tanácsot adni.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.