kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

El lehet-e kerülni a műtétet fitymaszűkület esetén?

El lehet-e kerülni a műtétet fitymaszűkület esetén?

Enyhe szűkületek esetén meg lehet próbálni hátrahúzva tartani a fitymát, hogy táguljon, de ez csak keveseknek sikerül, ráadásul a makk duzzanata miatt a feszülés fájdalmas lehet, a szűkebb fityma hátraszorulhat. Ha a tágítást abbahagyják, a szűk gyűrű valamennyire biztosan újra összehúzódik. Komolyabb szűkületek tágítási kísérletei során a szűkületnél általában berepedezik a bőr és mikor gyógyul tovább hegesedik és egyre inkább beszűkül.

Cukorbetegségben, ha a vizelettel ürülő cukor miatt a fityma begyullad és beszűkül, néha a vércukorszint csökkentésével a szűkület javulni szokott. Hosszasabban fennálló cukorbetegség során azonban gyakori a fityma beszűkülése, gyulladása és a műtét sokszor nem kerülhető el.

Krémek a közhiedelemmel ellentétben nem tágítják, legfeljebb puhítják  a bőrt. Sem a szteroidos sem más kenőcsök, bármit is tartalmaznak. Ez a hiedelem abból ered, hogy egyes esetekben valóban van tőlük javulás/ főleg gyerekeknél/, de csak akkor, ha gyulladás okozza a szűkülést. A gyulladást ugyanis valóban javítható kenőcsökkel. De a valódi szűkület az sajnos nem javul tőlük. Se azok az esetek ahol a fityma nem csak szűk, hanem “kiselefánt ormánya” -hoz hasonlít :). Krémektől nem lesz rövidebb!

Gyermekeknél csak arra törekszenek, hogy a fityma hátrahúzható legyen- ha szorul is- hogy tisztítható legyen a makk. A gyerekek szoruló, de a tisztítást lehetővé tevő fityma esetén – ha nem oldják ezt meg műtéttel- akkor csak elodázzák a kezelést. A nemi élet megkezdésekor jelentkeznek majd a panaszok, ugyanis a makk megduzzadása esetén nem jön hátra bőr és a nemi életet akadályozza majd. Hetente látunk olyanokat, akiknél gyerekkorban nem vagy csak félig oldották meg a hosszú és szűk fityma problémáját és nemi élet kezdetekor vagy később komoly gyulladás, szűkület, feszülés jelentkezik.

A szűkületet legtöbbször hegesedés, bőrbetegség okozza és ez a beteg rész eltávolításával gyógyul csak meg. Ha fehéres, heges, gyűrűszerű szűk rész látható az nem fog javulni, csak műtéttel lehet a heges részt eltávolítani, a feszülést megszüntetni. Ráadásul a hegekből, gyulladásból idős korban daganat is fejlődhet, ami szintén azok végleges gyógyítása-eltávolítása mellett szóló érv.
A különböző eredetű szűkületek mellett a fityma visszatérő, súlyos HPV vírusos szemölcseire is a fityma eltávolítása a megoldás.

A szűkebb fityma berepedezett és ezért a  HPV virus meg tudott rajta telepedni